Handel snel en daadkrachtig om concurrentievoordeel op te bouwen

Deel 6 – Robotic Process Automation

 

 

 

Omgaan met de onzekerheid van ‘het nieuwe normaal’

Veel mensen praten over “het nieuwe normaal”, maar niemand weet echt hoe dat eruit zal zien. De toegenomen volatiliteit en het financiële risico zullen nog een tijdje bij ons blijven; Robotic Process Automation (RPA) zou echter wel eens een oplossing kunnen zijn om met de huidige onzekerheid om te gaan. RPA verlaagt de kosten, is aanpasbaar aan veranderende omstandigheden, verkort de cyclustijd en verhoogt de kwaliteit. En tegelijkertijd kan RPA een geschikte manier zijn om uw digitale transformatie een vliegende start te geven.

Robotic Process Automation (RPA)

RPA gebruikt digitale robots (of bots) om alledaagse en repetitieve taken en processen op de werkplek te automatiseren. Een bot is een stukje software dat is geprogrammeerd om specifieke taken op een computer uit te voeren. Het wordt een workflow aangeleerd – en het kan min of meer alles doen, zolang de workflow maar kan worden gedefinieerd. De bots bootsen menselijk gedrag na en werken goed in een ‘rule-based’ omgeving, bij voorkeur met gestructureerde data.

RPA en het operating model

In deel 5 hebben we het PMS-bedrijfsmodel besproken, dat wordt ondersteund door IT-systemen voor de geautomatiseerde uitvoering van bedrijfsprocessen en voor rapportagefunctionaliteit. In elk prestatieverbeteringsprogramma dat we uitvoeren, zien we dat het bedrijfsmodel niet goed aansluit bij de visie en dat mensen niet de informatie hebben die ze nodig hebben om goed werk te leveren. We weten dat het minimumvereiste een behoorlijke rapportage is. Om dit te krijgen, verzamelen mensen stukjes en beetjes informatie uit de verschillende niet-geïntegreerde IT-legacy-systemen. Integratie is kostbaar en tijdrovend; dus het wordt nooit gedaan.

Het gevolg is dat de bedrijfseffectiviteit afneemt: werknemers voeren repetitieve, saaie en transactionele activiteiten uit. Bedrijven verwerken grote hoeveelheden, ongestructureerde data in silo’s. Gegevens worden onderbenut voor rapportage, analyse en continue verbetering. En klanten hebben vaak te maken met een inconsistent ervaring in hun contact met bedrijven. Kortom, hoge bedrijfskosten en lage prestaties.

RPA lost deze problemen snel, betrouwbaar en tegen lage kosten op. Bovendien kan de programmering van de bots eenvoudig worden aangepast als omstandigheden en functionele eisen veranderen. De bots zijn flexibel en schalen op en neer met de vraag.

RPA – een toegangspoort tot kunstmatige intelligentie (KI)

Omdat RPA IT-systeem onafhankelijk is, kan het communiceren met elk technologieplatform. De bots kunnen gegevens van verschillende cognitieve technologieën verzamelen en verwerken, zoals machine learning en computer vision – Optical Character Recognition (OCR) is een breed toegepaste technologie.

We zien niet dat RPA op zichzelf geen toekomst op lange termijn heeft, maar we zien het als een cruciaal stuk in de puzzel van een echt digitaal bedrijfsmodel dat kunstmatige intelligentie omvat. Omgaan met de gevolgen van de coronaviruspandemie is, zoals wij het zien, een goed moment om uw digitale transformatie een vliegende start te geven.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *